Asbest, beyaz toprak olarak bilinir ve ısıya dayanıklı olduğu için inşaat sektörü gibi birçok sektörde kullanılır. 31.12.2010 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile asbest kullanımı yasaklanmıştır. İnsan sağlığına zararlı etkileri bulunuyor.

İnsan ve çevre sağlığının korunması için asbest raporları hazırlanıyor. Kentsel dönüşüm çalışma alanlarında yapılan inşaat işlemlerinde kullanılan malzemelerin asbestten ayrıştırılmasını ve uzaklaştırılmasını sağlayan resmi belge türüdür.

Kentsel dönüşüme giren alanlarda binalar yıkılmadan önce asbest analizleri yapılır ve düzenlenen rapora göre işlemler yapılır. Analiz ve raporlama işlemleri, insan ve çevre sağlığının korunmasını hedefliyor ve tespit edilen materyaller, atık taşıma araçları ile atık arıtma tesislerine taşınıyor.

Asbest Raporu Nasıl Alınır?

Asbest Nedir?

Asbest, doğal bir mineraldir. Bu mineral yüksek sıcaklık dayanıklılığı, kimyasal direnci ve elektrik iletkenliği ile bilinir. Tüm bu özel yanı ile sanayi ve inşaat alanında yaygın olarak kullanılır.  Asbest lifleri insan sağlığına ciddi zararlar da verebilir özelliklere sahiptir.

Bu mineral, uzun süre kişilerin solunumuna maruz kaldığında akciğer hastalıklarına ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Sağlığı olumsuz etkileyen yönü ile uzun zamandan bu yana kullanılma oranı giderek düşmekte olan bir ürün olmaktadır. Bu durumdan sebepli olarak; asbest, günümüzde birçok ülkede yasaktır.

Asbest, yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir doğal mineral olup, insan sağlığına zararlı olabilecek lifleri ile öne çıkıyor. Solunum yoluyla vücuda girmesi, ciddi hastalıklara neden olabilen bir mineraldir.

Asbest Raporu Nedir?

Kentsel dönüşüm projelerinde eski binaların söküm yapılabilmesi için yapılan analiz çalışmaları sonucu hazırlanan rapora, asbest raporu denir. Raporlama çalışmaları, binaların yapısında bulunan materyallerde asbest içerikli madde olup olmadığı tespit edilir ve tüzükte belirtilen kurallara göre söküm ve söküm sonrası taşınma işlem adımlarını gösterir.

Dünya sağlık örgütü, asbest maddelerini, kansorejen maddeler olarak belirlemiştir. Beyaz killi toprak olarak bilinen bu malzemeler, inşaat ve tekstil gibi sektördeler çok kullanılıyor. Yapılacak işlemler öncesinde, insan ve çevre sağlığını tehdit edecek malzeme olup olmadığının tespit edilmesi ve asbest raporunun düzenlenmesi gerekiyor.

asbest-raporu-nedir

Binalarda Asbest Nerede Bulunur?

Asbest, eski binaların yapımında sıklıkla yer almış olan bir yalıtım maddesidir. Her türlü aklınıza gelebilecek binanın farkı noktalarında özellikle yalıtım malzemesi olarak yerini alır. Çatı kaplamalarında, döşemelerde ve sıcak su borularında sıklıkla yerini alır.

Elektrik tesisatlarında da bu ürün fazlası ile yerini alır. Mutfakta asbest, genellikle ocak ve fırın yalıtımında kullanılabilir. Bu sebeplerle eski binaların bakımı ve tadilatı esnasında asbestin varlığı dikkat gerektirir. Asbest bulmaca sonucu bu alanda gereken kişisel koruyucu donanımlar alınması gereklidir.

Binalarda Asbest Nerede Bulunur?

Asbest Türleri Nelerdir?

Asbest türleri genel olarak iki ana gruba ayrılır. Asbest çeşitleri, kendi içerisinde; serpantin ve amfiboldür.

Serpantin asbest olarak adlandırılan tür, en yaygın türdür. Bu, beyaz asbest yani diğer bir deyişle kristalin olarak isimlendirilir.

Amfibol asbest türü ise diğerinden farklı olarak; daha az yaygındır. Genel olarak halk arasında ise mavi asbest olarak adlandırılır. 

Bu türler birbirinden farklığa sahip olsalar da hepsi insan sağlığına oldukça zararlıdır. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak da hayatın her bir aşamasında kullanımı kısıtlı hale gelmiş bulunmaktadır.

Asbest Türleri Nelerdir?

Asbest Raporu Nasıl Alınır?

Asbest raporu almanın kendi içinde gereklilikleri bulunur. Bu yüzden en başta uzman bir ekip tarafından yapılan bir inceleme gerekir.

Yapılan araştırma ve inceleme sırasında, binada asbest varlığı olup olmadığı araştırılır bunun için en başta asbest çatı noktalarında aranmaya başlanır. Evde asbest bulma çalışmaları sırasında; varlığını, miktarını ve bulunduğu yerleri detaylı bir şekilde belirtmek gerekir. Abest için rapor almak isteyenlerin, akredite bir laboratuvara başvurması gereklidir.

Asbest Raporu Nasıl Alınır?

Asbest Envanter Raporu Hangi Durumlarda İstenir?

Asbest envanter raporu, özellikle bina tadilatları, yıkımları veya kiralama işlemleri öncesinde istenen bir belgedir. Elde edilen bu rapor, bina sahipleri gibi kiracılara asbest varlığı olup olmadığına dair bir bilgi oluşturur.

Bu raporda gerekli önlemlerin alınması konusunda gereken durumu ortaya çıkarır. Tüm bunların yanı sıra; iş güvenliği ve sağlığı açısından da bu raporun alınması kurumlarca zorunlu tutulmaktadır.

Asbest Envanter Raporu Hangi Durumlarda İstenir?

Asbest Söküm İşlemi Nedir?

Raporda ortaya çıkarılmış olan durumlar karşısında asbest söküm işlemi yapılır. Bu işlem esnasında a, asbest içeren malzemelerin güvenli bir şekilde kaldırılması gerekir.

 Asbestin bertaraf edilmesi esnasında gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Asbest söküm işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir firmadan destek alınması büyük önem taşır. 

Asbest Söküm İşlemi Nedir?

Asbest Envanterinin İşlem Adımları Nelerdir?

Asbest envanterinin işlem adımları kendi içinde aşamalara ayrılır. Bu anlamda uzmanlar, en özel şekilde ortama dair bir plan yapabilmektedir Ardından binanın sahip olduğu her bir özellik göz önünde bulundurulur. Binanın özelliklerine uygun düşecek biçimde gereken her türlü işlem adımları altta olduğu gibi uygulanır.

  • En başta alanın detaylı bir incelemesi,
  • Asbestli malzemelerin tespiti
  • Malzemelerin analizi
  • Son aşama olarak elde edilen veriler, bir rapor halinde sunulur.
Asbest Envanterinin İşlem Adımları Nelerdir?

Asbest Ölçümü Nedir?

Asbest ölçümü, bir ortamda bulunan asbest liflerinin miktarını belirlemeye verilen isimdir. Bu bir test şeklinde yapılır. Test esnasında birtakım ölçümlemeler yapılır. Özel cihazlar eşliğinde elde eilmiş olan tozlar gerekli laboratuvar koşularında ele alınır. 

Bu da en doğru sonuçların ortaya çıkması için gerekli bir durumdur.

Genellikle hava kalitesi izleme amacıyla gerçekleştirilir. Bu da insan sağlığı açısından oldukça öneme sahiptir. Ölçüm sonuçları, asbestin varlığını ve potansiyel tehlikesini anlamaya yardımcı olma konusunda olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Asbest tehlikesi, küçümsenmeyecek bir özelliğe sahiptir.

Asbest Ölçümü Nedir?

Asbest Raporu Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Asbest raporu fiyatları, raporun kapsamına, yapılan testlerin sayısına bağlı değişkenliğe sahiptir.  Araştırma ve analiz yapılacak olan bölgenin neresi olduğu da fiyatlar üzerinde bir diğer etkiye sahiptir.

Sıklıkla bu rapor işlemleri laboratuvar analizleri ve uzman incelemeleri neticesinde fiyatların netleşmesini belirler.

En doğru bir fiyatlandırma için firmamız üzerinden fiyat teklifini hemen şimdi alabilirsiniz.

Asbest Envanter Raporu Hangi Durumlarda İstenir?

Sık Sorulan Sorular

Asbest Ne Demek, nerelerde bulunabildiği ve ne gibi alanlarda kullanıldığını içine almakta olan en popüler sorulara yer verdiğimiz sık sorulan sorular kısmında sizlerde aklınızdaki sorulara en doğru yanıtları bu bölümde kolayca alabilirsiniz.

Asbest Ne Demek?

Asbest demek, yüksek sıcaklıklara dayanıklı doğal bir mineral şeklinde açıklanabilir. Özel bir mineral grubu olduğundan söz edilebilir.  Bu farklı mineral gurubu içerisinde sağlığa zararlı olabilecek lifleri de içeren yanı ile günümüzde kullanımı yasaklanmış haldedir.

Asbest Raporu Nereden Alınır?

Asbest raporu almak için binanızı yıkmadan önce; şehrinizde yer alan Çevre ve Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Gerekli resmi ve diğer işlemler için özel firmalara da müracaat edebilirsiniz.


Asbest raporu düzenleyen, asbest içerikli bina ve malzemeleri tespit ederek usulüne uygun bir şekilde ayrıştırma işlemleri yaparak gerekli atık tesislerine ileten özel firmalar da mevcuttur. Rapor başvurusu için belediyenize gitmeniz yeterlidir.

Binalarda Asbest Nerede Bulunur?

Asbestin bina içlerinde nerelerde bulunup bulunmadığı uzman araştırma firmalarınca oldukça iyi bilinir. Eski binalarda yalıtım malzemelerinde asbest tozu sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Yine evlerin, iş yerlerinin her türlü çatı kaplamalarında, döşemelerde ve borularında yerini aldığını söylemek mümkündür.

Asbest Raporu Ne Kadar?
Yapılan çalışmaların tamamı göz önünde bulundurulduğunda görevli bir mühendisin alanda ve ofiste olmak üzere 20 daire ve altında ki her bir bina için ortalama 2,5 saatlik süre harcadığı, bir teknikerinde 1,5 saatlik süre harcadığı gözlemlenerek hesaplanır. Detaylar için iletişime geçebilirsiniz.
Asbest Söküm Uzmanlığı Nedir?

Asbest söküm uzmanlığı, günümüzde çok tercih edilen bir durumdur. Çünkü asbest içeren malzemelerin güvenli bir şekilde kaldırılması, kesinlikle uzmanlık gerektiren bir durumdur. Bu mineralin zararlarını bilen, nerede ne şekilde bulunduğunu en iyi şekilde anlayan   ve bertaraf edilmesi için gereken bilgiye sahip olan insanlar tarafından yapılması gereklidir.  Bu sebeple özellikle deneyime sahip bir uzman firma tarafından gönül rahatlığı ile söküm işlemlerinin yapılaması desteklenmektedir.

Asbest Nedir Nerelerde Kullanılır?

Asbest nedir ne demektir kısa ve öz bahsedersek; çok yüksek sıcaklıklara dayanabilme özelliği taşıyan bu mineral grubunun sağlıksız olduğunu söylemek mümkündür. Asbestin sıklıkla kullanıldığı yerler olarak da, inşaat, otomotiv ve tekstil şeklindeki geniş bir yelpazede kendine yer bulduğundan bahsetmek mümkün olabilir. 

Eski dönemlerde binaların yalıtımı konusunda zararı göz ardı edilerek özel bir yalıtım malzemesi şeklinde kullanılmaya devam edilmekteydi. Şimdilerde bu durum ortadan kaktı, aksine temizlenmesi için özel firma ve akredite ekiplerden destek alınması isteniyor.

Asbest Maddesinin Halk Arasındaki Adı Nedir?

Asbest minerali birçok kişi tarafından bilinir. Bu zararlı madde yalıtım amacıyla kullanıldığı için sıklıkla inşaat sektöründe adı geçmektedir. Günümüze halk içerisinde en sık kullanılan adı ise, "ölümsüz taş" olmaktadır. Halk dilinde diğer bir şekli ile “kanserojen toz" gibi ifadelerle de anılmaktadır.

İletişime Geçin

Size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ve ihtiyaçlarınıza uygun çözümler sunmak için buradayız.